blandberg.blogg.se

Välkommen till Familjen Blandberg!!! Här kommer du att läsa om livet som det verkligen ser ut. Inte den förskönade vardagen eller kryddade solskenshistorier ala de Facebook. Nej, endast den sanna och krassa verkligheten, lika skön och vacker som den kan vara, men även den ibland grymma och brutala verkligheten kommer att skildras. Men det är just detta som utvecklar oss människor. Hur du tacklar dina situationer och intryck, det är just det som gör dig till den du är och kommer att bli.

Spännande...

Kategori: Allmänt

Ja det blev lite spännande, att skriva en rubrik som jag gissade skulle göra folk nyfikna. Hade jag haft mitt skrivande som levebröd så vet jag definitivt vad jag skulle lägga fokus på med tanke på att vi aldrig tidigare sen bloggen startade haft sååå många läsare...det var helt sjukt….kul.
Det är inte alls konstigt att Aftonbladet gått från att vara Sveriges största nyhetstidning till att bli mer av en svallerblaska. Är man beroende av lösnummerförsäljning så måste man skriva det folk vill läsa om.
Att Syrien fullkomligt faller samman är inte alls lika intressant som att Laila Bagge och Nicklas Wahlgren går isär.

Folk är nyfikna, man vill ha skvaller, jag är sån, du är sån, det är vad folk vill ha. Så ni förstår inte hur många besvikna själar som till slut upptäckte att det senaste inlägget i själva verket handlar om en så tråkig sak som ett snusbegär.
Det var många märkliga och roliga kommentarer efter det inlägget kan jag lova, typ "fan ta dig", "galningar", "det var det sjukaste jag läst", ”sluta skrämmas”, ”elaking:)" etc.
Jag tackar ödmjukast för alla roliga inlägg och mail, det förgyllde vår dag.
Samtidigt ber jag om ursäkt till de som blev så förskräckta att de inte läste klart hela inlägget.

Hur eller hur, idag är det en och en halv vecka utan mitt älskade snus….
Sist vi sa upp bekantskapen var när morsan fyllde år i januari.
Nu tänkte jag hedra pappa Görans födelsedag den 19:e november med ett nytt frest.
Jag vet att det kan tyckas tjatigt och att jag tidigare har gjort några halvhjärtade och tillika misslyckade försök.
Men den här gången vill jag verkligen själv och det är nog förutsättningen för att lyckas.

Jag tror jag var 6 eller 7 år när jag köpte min första dosa snus.
Det var när farsans snus-abstinensen kom smygandes och man åkte på att cykla de två kilometrarna till den lokala mataffären Humlan, hemma i Nyköping.
Minns hur man fick lämna grabbarna på fotbollsplan, hoppa upp på cykeln och svor genom skogen; varför kunde det inte vänta till imorrn, när farsan ändå skulle åka till jobbet?!
Tjena tjoflöjt vá?!, idag har man lite mer förståelse. Du bara måste ha ditt snus!! Och det NU!!

Men mycket har förändrats sedan dess. Vet att jag kunde bli medskickad en tia (inte guldpengen utan den gröna lilla sedeln) för att köpa två dosor Röda Lacket till farsan..…som 7-åring!!!!
Idag måste du till att börja med deklarera att du är över 18 men framför allt får du punga ut med nära 50 spänn för EN dosa. Inflationen i all ära men inte fan tjänar jag 20 ggr mer än vad farsan gjorde på den tiden?

När dosan sedan var tom och vi t.ex. var ute på sjön så slängde farsan bara skiten i vattnet, likadant aluminiumburkar, Festis-förpackningar you name it.

Hur fan tänkte man?? Förstod man inte bättre?! Var intelligensnivån inte högre än så? Eller för att uttrycka sig lite mer modernt…gick inte hissen hela vägen upp? Man hivade allt i vattnet helt enkelt?!?

Jag har funderat en del på detta ända till jag häromdagen sprang på en gammal demonstrationsvideo från 40-talet där man började se problemet att det skräpades ner i skärgården.
För att få bukt med detta rekommenderade Naturvårdsverket på fullaste allvar att göra hål i aluminiumburkarna innan man kastade dem i sjön för att de skulle sjunka till botten.
Likadant skulle man lägga alla sina sopor i en låda och binda fast stenar i lådan för att den lättare skulle sjunka till botten. Men där fanns ytterligare ett alternativ; att bränna upp soporna, även om det var alternativ två!!!!!
Hur eller hur där fick jag i varje fall mitt svar!!

Tyvärr lever detta tänk fortfarande kvar. Upplevde det bla i Thailand för några år sen, där man på kvällen ute på Phi Phi Island samlade upp alla sopor från gatorna. Tidigt, morgonen därpå lastade sopkillarna en longtail-båt full till bredden med sopor. Åkte så långt ut man kunde utom synhåll från turister och hivade skiten i det kristallblå havet.
Några dagar senare flöt de gamla skithushinkarna och plastmöblerna iland igen.
Smarta killar med tanke på turismen och de rena strändernas betydelse där nere.
Fast där kan man i varje fall skylla på att ingen gått speciellt många år i skolan. Samtidigt vet jag inte om Naturvårdsverkets utbildningsvideo hade gjort nån större skillnad?!

En annan intressant grej är de tekniska hjälpmedlen vi idag har tillgång till som vi inte hade på den tiden.
Jag kommer ihåg att klockan var det enda man behövde ha med sig när man var ute med kompisarna som ung grabb.
Kl 18.00 skulle man vara hemma för då stod Skogaholmslimpan och raketosten på bordet.
Idag messar du och frågar om inte ungen har tid att komma hem?!
-Nej, jag och Madde sitter hemma hos Bella och chattar, får du till svar över cyberrymden.

Likadant vilken unge vet idag vad ’Röda Vita Rosen’ är för något??
Nämner du leken "Burken" skakar de på huvudet och tittar helt oförstående på varandra?!
Snart är det väl inte ordet ”Burken” som ifrågasätts utan mer ”Leken”!!
Idag leker man inte på samma sätt. Jo, man leker framför Fifa 14 och GTA5.

Man springer inte heller över till sina kompisar och frågar om man ska "vá" utan man skickar ett snapchat-meddelande eller game:ar över nätet.

Härom veckan hittade mellantjejen ett kassetband och frågade vad det var för något?!
Jo, du förstår det här är ett ”Blandband” som mamma har spelat in musik på.
Tio i tre satt man med ett nyinköpt TDK90-band på lördag eftermiddag, fingrade nervöst på REC och play knappen och lyssnade när ens favoritlåt skulle dyka upp på Tracklistan.
Och man blev lika förbannad varje gång Kaj Kindvall gick in och började prata innan låten var slut.

Och skulle man spela in en skiva, tex Roxettes nya LP Joyride så fick hela skivan utom sista låten plats på ena sidan av bandet. Frustrationen var total när man insåg att det dessutom skulle saknas två låtar när Alphavilles senaste platta spelades in på sida två.

Ja allt var inte bättre förr….vi hade bara lite olika problemställningar och bekymmer:)

Men ett bekymmer som består är en snusares svårighet att sluta.
Jag kan inte dra mig till minnes att farsan ens försökte?!?

Vem vet, kanske hade han sett Livsmedelsverkets dåtida demonstrationsvideo om snus?! ;)